...

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЕТЕРИЧНИ И АРОМАТНИ МАСЛА

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЕТЕРИЧНИ И АРОМАТНИ МАСЛА
20 March 2023

Каква е разликата между етеричните и ароматните масла? Растителни срещу синтетични? Лечебни срещу токсични?

 

 

Просто казано, етеричните масла се извличат от растения, те са с уникални характеристики, техния аромат и химически състав са променливи и зависят от местообитанията на растенията, почвата и климатичните особености през годината на добиване на етеричното масло.

 

Така например българската лавандула е с приятен свеж и леко тръпчив аромат, който е високо ценен в парфюмерията. Лавандуловото масло добито в Испания има много по-цветиста нотка с примес на мента. Френското лавандулово масло също притежава висока мирисова оценка и много характерен цветно-тревист нюанс. Дори и неопитен нос може да улови разликите между аромата на лавануловото масло добито в различни части на света.

 

Ароматните масла от своя страна са мистериозна смес от синтетични химикали, които имитират аромата на естествените етерични масла.

 

Така например най-познатия аромат на розовото масло, създаден от козметичната индустрия /сапуни, свещи, кремове, шампоани и ароматни есенции с ухание на роза/ е доста различен от аромата на етеричното масло добито от маслодайната роза. Истината обаче е, че много малко хора са вдишвали истинско розово масло и познават мирисовите му нюанси.  Поради изключително ръчните способи на добиване и нисък процент на етеричното масло в цветовете /1 кг розово масло се добива от 3 тона розов цвят/, розовото масло има много висока цена и се използва само в най-високия клас парфюмерия и козметика. То е едно от наи-често фалшифицираните масла и първото на което е направен мирисов анализ и са създадени синтетични аналози.  

 

По дефиниция ароматерапията е лечебна практика за използване на естествени етерични масла за подобряване на психологическото и физическото благосъстояние.

 

Наричането на нещо натурално и природно като ароматерапия, когато съдържа или се използван синтетичен аромат, е едно от най-честите погрешни представи за използване на естествени продукти, особено при продуктите за лична хигена, сапуните и свещите.

 

Синтетичният аромат не е ароматерапия.

 

Етеричните масла са летливи растителни масла и екстракти, получени чрез парна дестилация или студено пресовани цветя, кора, стъбла, листа, кори, корени, семена, смоли или други части на растение.

Тук ще обясня подробно разликата между етеричните и ароматните масла. Етеричните масла са дестилирани на пара чисти растителни екстракти, използвани за ароматизиране на продукти или лечебни приложения в ароматерапията. Ароматните масла са синтетично направени химически ароматни съединения, които се влагат в широка гама продукти като парфюмерия, козметика, перилни препарати, сапуни, свещи и др. Те се срещат навсякъде около нас в съвременния живот.

Трудно е да се избяга от синтетичните ароматни масла, тъй като те намират приложение в повечето предлагани в търговската мрежа почистващи продукти, освежители за стаи, продукти за лична хигиена, сапун за пране, канцеларски принадлежности, дезинфектанти за ръце, бебешки пелени, тоалетна хартия, тампони, храна, напитки, бонбони, играчки и много повече.

 

Много продукти за грижа за кожата, сапуни и свещи, дори тези с надпис „естествени“, често съдържат ароматни масла. Обичайно е на етикета на сапуна да пише „съдържа етерични масла“. Въпреки това, такъв етикет може да бъде измамен - винаги е важно да проверите дали съдържа СЪЩО И ароматни масла.

 

Важно е да знаем, че ароматотерапията с ароматни масла не е лечебна процедура! 

https://www.livechatalternative.com/