... ...

Етерично масло от Риган (Origanum vulgare), 10 мл.

13,50 лв.
 • Марка: eterina
 • Кат. номер: 31
За продукта
Допълнителна информация
Съображения при употребата на етеричните масла
За продукта
Масла
Етерични масла
Допълнителна информация

Въпреки, че риганът е билка, която основно се свързва с италианската кухня, лечебните свойства на етеричното масло от риган са били познати  и използвани от векове в традиционната медицина на древен Рим и Гърция.

 

Етерично масло от риган е широко известно със своето антимикробно действие. То притежава силно изразени антивирусни и противогъбични свойства и е природна алтернатива на антибиотичното лечение. В народната медицина се прилага за лечение на простуда, грип, инфекции на дихателните пътища, храносмилателни проблеми и разстройство.

 

Какво представлява маслото от Риган?

 

Маслото от риган е част от семейството на  етеричните масла, които притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. То съдържа съединения, наречени феноли, терпени и терпеноиди. Лечебните свойства на маслото от риган се дължат на изключително високото съдържание на карвакрол. Карвакролът е монотерпенен фенол, който има широк спектър на употреба, както при консервирането на храна, така и в борбата срещу патогенни гъбички, бактерии и вируси.

 

Антимикробното действие на маслото е доказано и ефективно при огромен брой човешки, животински и растителни патогенни микроорганизми, включително и микроорганизми, които са   резистентни на лекарства и антибиотици.

 

 • Карвакрола, който е с най-високо съдържание в ригана спира растежа на няколко различни вида бактерии, гъбички и патогенни микроорганизми;
 • Тимол, това е монотерпенов фенол, съдържащ  се в ригана, който притежава силни антисептични, дезинфекционни и фунгицидни свойства, които определят и използването на маслото от риган, като естествено противогъбично и противовъзпалително средство.
 • Розмаринова киселина, този мощен антиоксидант предпазва клетките от щети, причинени от свободните радикали.

 

Поради високото съдържание на феноли в маслото, трябва да се внимава при вдишване или дифузия, необходими са само една до две капки. То е изключително полезно, но в умерени количества.

 

Как се получава?

 

Етеричното масло от риган се получава чрез парна дестилация от сухи листа на растението Риган (Origanum vulgare).

 

 

От подпомагане в борбата срещу бактерии, гъбички и патогенни микроорганизми до намаляване на възпалението и повишаване на имунитета, проучванията разкриват някои от впечатляващите потенциални ползи на маслото от риган.

 

 • Спомага за намаляване на възпалението

Възпалението е нормален имунен отговор, който възниква в резултат на заболяване или нараняване. Риганът е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на възпалението. Съдържа съединения като карвакрол, които имат противовъзпалителни свойства и доказано помагат за намаляването на възпалителните процеси в тялото.

 

 • Борба с гъбични инфекции

При наличието на гъбични инфекции, маслото от риган е с доказано въздействие срещу мицела на Rubrum и Т. Mentagrophytes щамове, като спира растежа им прекратява разпространението им. Противогъбичното/Фунгицидното действие е най силно изразено при етеричното масло от риган, като след него се нареждат етеричните масла от канела, лимонена трева, карамфил и др.

 

 • Може да помогне за намаляване на вирусните инфекции

Освен със своите свойства за борбата с бактериите, етеричното масло от риган е ефективно срещу някои вируси и бактерии. По-специално, карвакролът и тимолът са двете съединения в ригана, които определят антивирусните му свойства.

 

Може би най-впечатляващо действие на маслото от Риган е положителното му въздействие в борбата с Ешерихия коли (*).

 

Как мога да използвам масло от Риган?

 

 • За дезинфекция и почистване на повърхности: 5 капки етерично масло разтворени в 100 мл. вода.

 

 • За естествен репелент: Смесете 7 капки етерично масло от риган, 5 капки етерично масло от евкалипт с медицински спирт или алкохол в шишенце с пулверизатор и използвайте върху дрехите и откритите части на тялото, ако кожата ви не е чувствителна (опитайте първо върху малък участък).

 

 • Брадавици: Самостоятелно или смесено с глина върху самата брадавица.

 

 • За антибактериална вода за уста: 2 капки етерично масло от риган разтворени в 50 мл. вода.

 

Съображения при употребата на етеричните масла

Поради голямата си концентрация, етеричните масла не бива да се нанасят неразредени върху кожата!

 

Децата, бременните, хората страдащи от астма, епилепсия, онкологични заболявания, алергии трябва да използват етеричните масла с повишено внимание и само след консултация със специалист-ароматерапевт.

 

Съхранявайте етеричните масла далече от източници на топлина и светлина. Цитрусовите масла съхранявайте в хладилник.

 

Пазете етеричните масла далеч от деца и домашни животни.

 

Когато използвате етеричните масла, бъдете внимателни да не попаднат в очите или лигавицата на устата.

 

Поради високата им концентрация, с етеричните масла се работи в капки.

 

Преди употреба направете тест за чувствителност или се посъветвайте със специалист-ароматерапевт! Винаги когато използвате дадено етерично масло за първи път, направете тест за чувствителност, като капнете  една капка етерично масло върху клечка за уши след което докосвате с нея вътрешната част на китката и оставяте без да го миете 24 часа. Ако се появи сърбеж, парене, обрив или друга нежелана реакция не трябва да използваме конкретното етерично масло.

 

Моля вземете предвид, че информацията, изложена в сайта има опознавателен характер. За точно приложение на етеричните масла, моля обърнете се към специалист/ароматерапевт.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!