... ...

Етерично масло от Риган (Origanum vulgare), eterina

 • Марка: eterina
 • Кат. номер:31

Въпреки, че риганът е билка, която основно се свързва с италианската кухня, лечебните свойства на етеричното масло от риган са били познати  и използвани от векове в традиционната медицина на древен Рим и Гърция.

 

Етерично масло от риган е широко известно със своето антимикробно действие. То притежава силно изразени антивирусни и противогъбични свойства и е природна алтернатива на антибиотичното лечение. В народната медицина се прилага за лечение на простуда, грип, инфекции на дихателните пътища, храносмилателни проблеми и разстройство.

 

Какво представлява маслото от Риган?

 

Маслото от риган е част от семейството на  етеричните масла, които притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. То съдържа съединения, наречени феноли, терпени и терпеноиди. Лечебните свойства на маслото от риган се дължат на изключително високото съдържание на карвакрол. Карвакролът е монотерпенен фенол, който има широк спектър на употреба, както при консервирането на храна, така и в борбата срещу патогенни гъбички, бактерии и вируси.

 

Антимикробното действие на маслото е доказано и ефективно при огромен брой човешки, животински и растителни патогенни микроорганизми, включително и микроорганизми, които са   резистентни на лекарства и антибиотици.

 

 • Карвакрола, който е с най-високо съдържание в ригана спира растежа на няколко различни вида бактерии, гъбички и патогенни микроорганизми;
 • Тимол, това е монотерпенов фенол, съдържащ  се в ригана, който притежава силни антисептични, дезинфекционни и фунгицидни свойства, които определят и използването на маслото от риган, като естествено противогъбично и противовъзпалително средство.
 • Розмаринова киселина, този мощен антиоксидант предпазва клетките от щети, причинени от свободните радикали.

 

Поради високото съдържание на феноли в маслото, трябва да се внимава при вдишване или дифузия, необходими са само една до две капки. То е изключително полезно, но в умерени количества.

 

Как се получава?

 

Етеричното масло от риган се получава чрез парна дестилация от сухи листа на растението Риган (Origanum vulgare).

 

Допълнителна информация +

От подпомагане в борбата срещу бактерии, гъбички и патогенни микроорганизми до намаляване на възпалението и повишаване на имунитета, проучванията разкриват някои от впечатляващите потенциални ползи на маслото от риган.

 

 • Спомага за намаляване на възпалението

Възпалението е нормален имунен отговор, който възниква в резултат на заболяване или нараняване. Риганът е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на възпалението. Съдържа съединения като карвакрол, които имат противовъзпалителни свойства и доказано помагат за намаляването на възпалителните процеси в тялото.

 

 • Борба с гъбични инфекции

При наличието на гъбични инфекции, маслото от риган е с доказано въздействие срещу мицела на Rubrum и Т. Mentagrophytes щамове, като спира растежа им прекратява разпространението им. Противогъбичното/Фунгицидното действие е най силно изразено при етеричното масло от риган, като след него се нареждат етеричните масла от канела, лимонена трева, карамфил и др.

 

 • Може да помогне за намаляване на вирусните инфекции

Освен със своите свойства за борбата с бактериите, етеричното масло от риган е ефективно срещу някои вируси и бактерии. По-специално, карвакролът и тимолът са двете съединения в ригана, които определят антивирусните му свойства.

 

Може би най-впечатляващо действие на маслото от Риган е положителното му въздействие в борбата с Ешерихия коли (*).

 

Как мога да използвам масло от Риган?

 

 • За дезинфекция и почистване на повърхности: 5 капки етерично масло разтворени в 100 мл. вода.

 

 • За естествен репелент: Смесете 7 капки етерично масло от риган, 5 капки етерично масло от евкалипт с медицински спирт или алкохол в шишенце с пулверизатор и използвайте върху дрехите и откритите части на тялото, ако кожата ви не е чувствителна (опитайте първо върху малък участък).

 

 • Брадавици: Самостоятелно или смесено с глина върху самата брадавица.

 

 • За антибактериална вода за уста: 2 капки етерично масло от риган разтворени в 50 мл. вода.

 

Съображения при употребата на етеричните масла +

Поради голямата си концентрация, етеричните масла не бива да се нанасят неразредени върху кожата!

 

Децата, бременните, хората страдащи от астма, епилепсия, онкологични заболявания, алергии трябва да използват етеричните масла с повишено внимание и само след консултация със специалист-ароматерапевт.

 

Съхранявайте етеричните масла далече от източници на топлина и светлина. Цитрусовите масла съхранявайте в хладилник.

 

Пазете етеричните масла далеч от деца и домашни животни.

 

Когато използвате етеричните масла, бъдете внимателни да не попаднат в очите или лигавицата на устата.

 

Поради високата им концентрация, с етеричните масла се работи в капки.

 

Преди употреба направете тест за чувствителност или се посъветвайте със специалист-ароматерапевт! Винаги когато използвате дадено етерично масло за първи път, направете тест за чувствителност, като капнете  една капка етерично масло върху клечка за уши след което докосвате с нея вътрешната част на китката и оставяте без да го миете 24 часа. Ако се появи сърбеж, парене, обрив или друга нежелана реакция не трябва да използваме конкретното етерично масло.

 

Моля вземете предвид, че информацията, изложена в сайта има опознавателен характер. За точно приложение на етеричните масла, моля обърнете се към специалист/ароматерапевт.