...

Риган 10 мл (Origanum vulgare), 10 мл.

15,60 лв.
 • Марка: eterina
 • Кат. номер: 31

 

Арома пакет за дифузер

 

Арома пакет за дифузер

 

 

Етеричните масла eterina® са 100% чисти
/неразредени/, лабораторно тествани
с гаранция за качество и произход.

 

Допълнителна информация
Допълнителна информация

Въпреки, че риганът е билка, която основно се свързва с италианската кухня, лечебните свойства на етеричното масло от риган са били познати  и използвани от векове в традиционната медицина на древен Рим и Гърция.

 

Етерично масло от риган е широко известно със своето антимикробно действие. То притежава силно изразени антивирусни и противогъбични свойства и е природна алтернатива на антибиотичното лечение. В народната медицина се прилага за лечение на простуда, грип, инфекции на дихателните пътища, храносмилателни проблеми и разстройство.

 

Какво представлява маслото от Риган?

 

Маслото от риган е част от семейството на  етеричните масла, които притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. То съдържа съединения, наречени феноли, терпени и терпеноиди. Лечебните свойства на маслото от риган се дължат на изключително високото съдържание на карвакрол. Карвакролът е монотерпенен фенол, който има широк спектър на употреба, както при консервирането на храна, така и в борбата срещу патогенни гъбички, бактерии и вируси.

 

Антимикробното действие на маслото е доказано и ефективно при огромен брой човешки, животински и растителни патогенни микроорганизми, включително и микроорганизми, които са   резистентни на лекарства и антибиотици.

 

 • Карвакрола, който е с най-високо съдържание в ригана спира растежа на няколко различни вида бактерии, гъбички и патогенни микроорганизми;
 • Тимол, това е монотерпенов фенол, съдържащ  се в ригана, който притежава силни антисептични, дезинфекционни и фунгицидни свойства, които определят и използването на маслото от риган, като естествено противогъбично и противовъзпалително средство.
 • Розмаринова киселина, този мощен антиоксидант предпазва клетките от щети, причинени от свободните радикали.

 

Поради високото съдържание на феноли в маслото, трябва да се внимава при вдишване или дифузия, необходими са само една до две капки. То е изключително полезно, но в умерени количества.

 

Как се получава?

 

Етеричното масло от риган се получава чрез парна дестилация от сухи листа на растението Риган (Origanum vulgare).

 

 

От подпомагане в борбата срещу бактерии, гъбички и патогенни микроорганизми до намаляване на възпалението и повишаване на имунитета, проучванията разкриват някои от впечатляващите потенциални ползи на маслото от риган.

 

 • Спомага за намаляване на възпалението

Възпалението е нормален имунен отговор, който възниква в резултат на заболяване или нараняване. Риганът е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на възпалението. Съдържа съединения като карвакрол, които имат противовъзпалителни свойства и доказано помагат за намаляването на възпалителните процеси в тялото.

 

 • Борба с гъбични инфекции

При наличието на гъбични инфекции, маслото от риган е с доказано въздействие срещу мицела на Rubrum и Т. Mentagrophytes щамове, като спира растежа им прекратява разпространението им. Противогъбичното/Фунгицидното действие е най силно изразено при етеричното масло от риган, като след него се нареждат етеричните масла от канела, лимонена трева, карамфил и др.

 

 • Може да помогне за намаляване на вирусните инфекции

Освен със своите свойства за борбата с бактериите, етеричното масло от риган е ефективно срещу някои вируси и бактерии. По-специално, карвакролът и тимолът са двете съединения в ригана, които определят антивирусните му свойства.

 

Може би най-впечатляващо действие на маслото от Риган е положителното му въздействие в борбата с Ешерихия коли (*).

 

Как мога да използвам масло от Риган?

 

 • За дезинфекция и почистване на повърхности: 5 капки етерично масло разтворени в 100 мл. вода.

 

 • За естествен репелент: Смесете 7 капки етерично масло от риган, 5 капки етерично масло от евкалипт с медицински спирт или алкохол в шишенце с пулверизатор и използвайте върху дрехите и откритите части на тялото, ако кожата ви не е чувствителна (опитайте първо върху малък участък).

 

 • Брадавици: Самостоятелно или смесено с глина върху самата брадавица.

 

 • За антибактериална вода за уста: 2 капки етерично масло от риган разтворени в 50 мл. вода.

 

Как да добавя етерично масло към своя дифузер?

 

За да добавите желаното количество етерично масло към своя дифузер наклонете леко бутилката, както е показано в илюстрацията. По този начин ще дозирате желаното количество капки.

 

Съображения при употребата на етеричните масла: Съхранява се добре затворено на място без пряка слънчева светлина. Пазете от деца и животни!  Преди употреба направете тест за чувствителност! При попадане в очите измийте обилно с вода! Поради своята висока концентрация, с етеричните масла се работи в капки. Съхранявайте етеричните масла далече от източници на топлина и светлина. Цитрусовите масла съхранявайте в хладилник.

 

Децата, бременните, хората страдащи от астма, епилепсия, онкологични заболявания, алергии трябва да използват етеричните масла с повишено внимание и само след консултация със специалист-ароматерапевт.